Practimed CVBA is al meer dan 50 jaar een begrip op medisch gebied in de regio. Als Medisch Centrum beschikt Practimed op haar beide campussen te Tessenderlo en Bree over een polikliniek en een radiologieafdeling. In de vestiging in Tessenderlo werd tevens een uitgebreid gespecialiseerd klinisch labo uitgebouwd ten dienste van beide campussen.
Een team van 120 medewerkers, 5 klinisch biologen en 3 radiologen ondersteunt dagelijks 300 huisartsen en 100 specialisten met als doel het aanbieden van een snelle en complete zorgverlening voor alle patiënten.
De medewerkers van Practimed zijn alvast enthousiast over het nieuwe fietsplan.
Welzijn en gezondheid als prioriteit
Niet alleen vindt Practimed de gezondheid van haar patiënten belangrijk; ook het welzijn en de gezondheid van haar medewerkers is een belangrijk aandachtspunt. Het Medisch Centrum tracht dan ook oplossingen aan te reiken om een goede werk-privébalans te kunnen ondersteunen.
De meeste medewerkers wonen op fietsafstand van Practimed, maar toch maakten niet zoveel medewerkers gebruik van de fiets voor hun woon-werkverkeer. Om een gezonder alternatief te stimuleren, werd er begin dit jaar een fietsplan geïntroduceerd.
Introductie van het fietsplan
Nadat de definitieve beslissing was gevallen om een fietsplan op te zetten, werden alle medewerkers uitgenodigd voor een presentatie over de modaliteiten. “Vrij uniek is dat we dit volledig in eigen beheer doen. We kopen dus de fietsen aan en zorgen voor de administratie m.b.t. verzekering, onderhouds-budget, enz.”, verklaart algemeen directeur Frederik Raemdonck. _____________________
“Vrij uniek is dat we dit volledig in eigen beheer doen.”
_____________________
De fiets blijft 4 jaar eigendom van Practimed, waarna deze door de werknemer wordt overgenomen. Tijdens de periode van 4 jaar wordt er maandelijks een bedrag van het loon ingehouden. “De totaalkost van de fiets wordt verminderd met een tussenkomst door de werkgever om zo de medewerkers extra aan te moedigen. Alle voorwaarden hebben we in een fietspolicy gegoten om het gebruik en het beheer van de ter beschikking gestelde fiets optimaal te laten verlopen”, vult personeels-verantwoordelijke Vera Verluyten aan. Momenteel heeft 60% van de medewerkers reeds voor deze formule gekozen, maar verwacht wordt dat dit aantal nog gaat stijgen.
Win-win -situatie
Voor bijstandsverzekering en pechverhelping heeft Practimed gekozen voor de verzekering van de Vlaamse Wielrijdersbond. “We hadden reeds goede ervaringen met hen via onze fietsclub en de prijs-kwaliteitsverhouding is voordelig. Ook het feit dat de medewerkers enerzijds verzekerd zijn bij enkele andere sportactiviteiten en dat ze anderzijds ook hun gezinsleden gratis kunnen aansluiten, is een extra troef”, verklaart Vera Verluyten.
Herstellingskosten worden gedekt door het jaarlijkse onderhoudsbudget dat Practimed voorziet. Als de kost op 12-maandelijkse basis zou overschreden worden, betaalt de medewerker de meerkost rechtstreeks aan de fietshandelaar.
________________________
“De aanpak werkt, want dagelijks staat er een mooie verzameling bontgekleurde fietsen uitgestald op onze parking.”
________________________
De medewerkers mogen hun fiets naar wens in hun vrije tijd gebruiken, maar moeten deze ook regelmatig gebruiken voor woon-werkverkeer. Hierbij kunnen zij tevens genieten van het voordeel van een fietsvergoeding. “De aanpak werkt, want dagelijks staat er een mooie verzameling bontgekleurde fietsen uitgestald op onze parking. Het verbaast ons ook dat toch best wel veel medewerkers die verder weg wonen van het werk ook hebben ingeschreven op het fietsplan. Ze plannen maandelijks een aantal dagen dat ze met de fiets komen en zijn heel enthousiast over hoe ze dit beleven”, aldus Frederik Raemdonck.
Toekomstplannen
“Ons eerstvolgende initiatief wordt de plaatsing van een uitgebreide fietsenstalling. Want een mooi fietsplan zonder een degelijke fietsenstalling is geen geslaagde combinatie”, verklaart de algemeen directeur. Voorlopig biedt de huidige fietsenstalling voldoende oplossing, maar op termijn moet deze groter en volledig overdekt worden om alles comfortabeler te maken. Omdat er veel medewerkers voor een elektrische fiets kozen, zouden oplaadpunten in de toekomst een mooi extraatje zijn.
“Samenvattend kunnen we stellen dat we heel tevreden zijn over het succes van het fietsplan en de enthousiaste reacties van onze medewerkers. Het is fijn op deze manier enerzijds een steentje te kunnen bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van onze medewerkers en anderzijds duurzaamheid en milieubewustzijn te stimuleren binnen onze organisatie”, concludeert Frederik Raemdonck.
Heeft uw bedrijf al een fietsplan? Meer info zie downloads: Bedrijfsfietsplan